ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ -
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οδηγίες Εμβολιασμού για την Ιλαρά

         
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
          Σας γνωρίζουμε ότι σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 43 θάνατοι.
         Μέχρι τις 28/9/2017 στην Ελλάδα έχουν κοίτα γραφεί 196 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.
         Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος αττό ιλαρά.
Κατόπιν των ανωτέρω συστήνεται  ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς- ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR1 των παιδιών, των εφήβων και. των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί m τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.
 
Αναλυτικές οδηγίες περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Κ.ΕΛ.Π.ΝΟ) η οποία αποστέλλεται.