Πληροφορίες: 2103482333, Ιατρείο Επιφ/κής: 2103482420, Γραφείο Διαχείρισης Ασθενών: 2103482477.

Main menu

Οδηγίες Οργ.Δημοσιας Υγείας για τον Κοροναιο

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΝΕΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΚΟΡΟΝΑΪΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ WUHAN, ΚΙΝΑ

Οδηγίες για το αστυνομικό προσωπικό που υπηρετεί στις πύλες εισόδου της χώρας

Εισαγωγή

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2019 εμφανίστηκε επιδημία πνευμονίας στην πόλη Wuhan (πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei της Κίνας), η οποία οφείλεται σε νέο στέλεχος κοροναϊού [2019-novel coronavirus (2019-nCoV)]. Τα περισσότερα κρούσματα στην πόλη Wuhan είχαν επιδημιολογική συσχέτιση με μία ψαραγορά της πόλης, όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνται κοτόπουλα, τρωκτικά και άλλα άγρια ζώα. Κρούσματα έχουν εμφανιστεί και στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και άλλες πόλεις της Κίνας. Έως τις 26 Ιανουάριου 2020 οι Κινεζικές υγειονομικές αρχές έχουν καταγράψει 2744 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού (15 σε επαγγελματίες υγείας), συμπεριλαμβανομένων 80 θανάτων σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Επίσης, έχουν αναφερθεί εισαγόμενα κρούσματα σε αρκετές χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τη Βραζιλία και τη Γαλλία. Τα νεώτερα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η λοίμωξη εκδηλώνεται με πυρετό, βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια, ενώ οι ακτινογραφίες θώρακα δείχνουν διηθήσεις και στους δύο πνεύμονες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν συστήνονται περιορισμοί στα ταξίδια προς και από την Κίνα. Από τις 25 Ιανουάριου έως τις 5 Φεβρουάριου 2020 αναμένεται μεγάλος αριθμός ταξιδιών στην Κίνα λόγω του εορτασμού του Κινεζικού Νέου Έτους, που είναι η πιο σημαντική παραδοσιακή αργία στη χώρα αυτή.

Διαχείριση ύποπτου κρούσματος με πνευμονία από το νέο κοροναϊό

Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου κρούσματος (οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού και ιστορικό ταξιδιού στην πόλη Wuhan της Κίνας τις προηγούμενες 14 ημέρες), συστήνονται τα παρακάτω:

ο χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή

ο χρήση απλής χειρουργικής μάσκας, γαντιών και ποδιάς από το προσωπικό που θα έρθει σε επαφή με τον ασθενή ο άμεση δήλωση του ύποπτου περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ο ενημέρωση του χώρου παροχής υπηρεσιών υγείας όπου θα μεταφερθεί ο ασθενής, μετά από συνεννόηση με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

 1. Μέτρα πρόληψης και ελέγχου διασποράς της λοίμωξης από τον ιό 2019-nCoV κατά τη μεταφορά του ασθενή
 2. 1. Βασικές προφυλάξεις

Οι βασικές προφυλάξεις περιλαμβάνουν την υγιεινή των χεριών, την αναπνευστική υγιεινή, τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας, την αποκομιδή μολυσματικών υλικών, την καθαριότητα και την απολύμανση επιφανειών.

Η εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων αναπνευστικής υγιεινής κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική:

 • χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή
 • κάλυψη μύτης και στόματος του ασθενή κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος με χαρτομάντιλο
 • εφαρμογή υγιεινής χεριών μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις.

Σημειώνεται ότι η ορθή και συστηματική χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας και η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση της διασποράς των παθογόνων μικροοργανισμών.

Ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών με απορρυπαντικό και νερό καθώς και η χρήση των κοινών απολυμαντικών (π.χ. διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου) είναι επαρκής. Η διαχείριση του ιματισμού και των μολυσματικών απορριμμάτων του ασθενή θα γίνεται σύμφωνα με τις συνήθεις και προκαθορισμένες διαδικασίες ασφαλείας.

 1. 2. Επιπρόσθετες προφυλάξεις για τη διαχείριση περιστατικού με πιθανή λοίμωξη από τον ιό 2019-nCoV

Προφυλάξεις επαφής

 • Όλο το προσωπικό που έρθει σε επαφή με τον ασθενή θα πρέπει να εφαρμόζει εκτός των βασικών προφυλάξεων και τις προφυλάξεις επαφής.
 • Όλα τα άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με τον ασθενή θα πρέπει να εφαρμόζουν:

SΑπλή χειρουργική μάσκα

sΚαθαρή μη αποστειρωμένη αδιάβροχη ρόμπα με μακριά μανίκια sΓάντια μιας χρήσεως (αποστειρωμένα όταν η διαδικασία το απαιτεί)

SΥγιεινή των χεριών

SΑποφυγή επαφής ματιών, μύτης ή στόματος με δυνητικά μολυσμένα χέρια

 • Περιορισμός των μετακινήσεων του ασθενή στις απόλυτα αναγκαίες
 • Χρήση της μικρότερης δυνατής διαδρομής
 • Ενημέρωση του τμήματος υποδοχής του χώρουπαροχής υπηρεσιώνυγείαςπουθα

υποδεχθεί τον ασθενή για την εφαρμογή των                    μέτρων ελέγχου      και     πρόληψηςτης

διασποράς

 • Το προσωπικό που μεταφέρει τον ασθενή πρέπει να εφαρμόζει τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας και την υγιεινή των χεριών
 • Καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών του οχήματος που τυχόν μεταφέρει τον ασθενή
 • Περιορισμός των συνοδών στο ελάχιστο δυνατό
 • Καταγραφή όλων των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή.

Διάρκεια εφαρμογής των μέτρων ελέγχου και πρόληψης της διασποράς

Οι βασικές προφυλάξεις πρέπει να εφαρμόζονται συστηματικά και σε κάθε περίπτωση. Τα πρόσθετα μέτρα των προφυλάξεων επαφής και σταγονιδίων θα πρέπει να εφαρμόζονται όλο το διάστημα που ο ασθενής είναι συμπτωματικός.

Σημείωση: Οι παρούσες οδηγίες αναμένεται να αναθεωρηθούν, με βάση τα νέα επιδημιολογικά και κλινικά δεδομένα της λοίμωξης από το νέο κοροναϊό.

Βιβλιογραφία

 1. World Health Organization (WHO). International travel and health, διατίθεται στο link: https://www.who.int/health-topics/coronavirus (21 Ιανουάριου
 2. Centers for Disease Control and Prevention. Travel notices, διατίθεται στο link: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nCoV/summary.html (21 Ιανουάριου
 3. European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), διατίθεται στο link: https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/update-cluster-pneumonia-cases-associated- novel-coronavirus-wuhan-china-2019 (21 Ιανουάριου
επιστροφή στην κορυφή