ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ -
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πληροφορίες για τον Εμβολιασμο

                                                                                                                                                                Του Υ/Α (ΥΓ) ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ Νικολάου
                                                                                                                                                                                                Ιατρού
 
 
 
 
 
 
 
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ
ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΑΪΟ SARS-COV-2
 
Μετά από ένα χρόνο στη δίνη της πανδημίας και τις επιπτώσεις που έχει αποφέρει αυτή στη ζωή μας η πολυπόθητη επιχείρηση «Ελευθερία», που συνίσταται στον εμβολιασμό του πληθυσμού και τη σταδιακή επιστροφή μας στην καθημερινότητα όπως την ξέραμε πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, είναι γεγονός. Ωστόσο οι γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης εμβολίων, νέας ιδίως τεχνολογίας καθώς επίσης η αβεβαιότητα της προηγούμενης περιόδου και η δυσπιστία έναντι σε πολλά γεγονότα, ακόμα και στην ίδια την ύπαρξη της πανδημίας πολλές φορές, εγείρουν πολλά ερωτήματα τα οποία επιζητούν εναγωνίως απαντήσεις. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε κάποιες από αυτές με βάση τα ως τώρα παρόντα επιστημονικά δεδομένα.
 
1η ερώτηση: Ποιο εμβόλιο να κάνω ;
Αρχικά να αναφέρουμε ότι εγκεκριμένα από τον FDA (Oργανισμός τροφίμων και φαρμάκων των Η.Π.Α.)εμβόλια αυτή τη στιγμή είναι τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech, Modernaκαι Janssen/Johnson & Johnson. Τα πρώτα 2 είναι mRNAεμβόλια (νέα τεχνολογία), ενώ το τρίτο φέρει γενετικά τροποποιημένο αδενοϊό φέροντα το γονίδιο της πρωτεΐνης-ακίδας του ιού (κλασική τεχνολογία)
•Τα πρώτα 2 γίνονται σε 2 δόσεις, ενώ το τρίτο είναι μονοδοσιακό, άρα πρακτικότερο. 
 
•Τα mRNAεμβόλια έχουν μια αποτελεσματικότητα της τάξης του 95% έναντι στη συμπτωματική νόσο και προστατεύουν σχεδόν 100% από θάνατο από COVID 19 νόσο μετά την πλήρη ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Ωστόσο κρατούμε μια επιφύλαξη έναντι και στα παρόντα δεδομένα, καθώς με την επικράτηση της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης το τελευταίο διάστημα τα παρόντα δεδομένα ενδέχεται ν’αλλάξουν.Τα πράγματα με το εμβόλιο Janssen/Johnson & Johnson φαίνεται να είναι διαφορετικά, καθώς ενώ καταδεικνύεται από μελέτη να είναι 85% αποτελεσματικό έναντι σε σοβαρή νόσο COVID 19 και σχεδόν 100% αποτελεσματικό έναντι σε θάνατο λόγω της προαναφερθείσας, η αποτελεσματικότητά του έναντι στην ανάπτυξη ήπιας-μέτριας σοβαρότητας νόσου διαφέρει από πληθυσμό σε πληθυσμό με μια συνολική αποτελεσματικότητα της τάξης του 66%
Επομένως με τα παρόντα δεδομένα μια ικανοποιητική απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι πως το εμβόλιο που θα πρέπει να κάνουμε είναι το άμεσα διαθέσιμο καθότι πρέπει να λάβουμε υπόψιν και την εκάστοτε διαθεσιμότητα. Δεδομένων των παραπάνω σώφρον θα ήταν ευπαθείς ομάδες, ομάδες υψηλού κινδύνου και ηλικιωμένοι να προτιμούν τα mRNAεμβόλια, ενώ νέοι ηλικιακά άνθρωποι ή όσοι αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε δυσκολία στη διενέργεια δεύτερου ραντεβού για εμβολιασμό να προτιμούν το εμβόλιο Janssen/Johnson & Johnson.
 
2η ερώτηση: Προστατεύει το εμβόλιο από μόλυνση και μετάδοση του ιού;
 
Δεν το γνωρίζουμε επακριβώς και ειδικά η προστασία έναντι της μετάδοσης είναι δύσκολο να αποδειχθεί καθότι αποτελείπολυπαραγοντικό πρόβλημα. Ωστόσο πρόσφατα δεδομένα από μελέτες που τρέχουν είναι ενθαρρυντικά και σχετίζονται με μείωση στις μολύνσεις εμβoλιασμένων, ασυμπτωματικές και συμπτωματικές.
 
3η ερώτηση: Γιατί να το κάνω;
Η δυσπιστία έναντι στο μαζικό εμβολιασμό είναι έκδηλη και πηγάζει από πολλούς παράγοντες εκ των οποίων οι κυριότεροι είναι η υποχρεωτική διεξαγωγή του, η κατά σύμπτωση εμφάνιση προσωρινών παρενεργειών σε πρόσφατα εμβολιασμένους, η κακή γνώμη του γενικού πληθυσμού για τα συστήματα υγείας, καθώς και η έλλειψη εξοικείωσης με τον εμβολιασμό ως μέσο αντιμετώπισης μιας νόσου. Η κατάρριψη μύθων και θεωριών συνομωσίας (π.χ. τοmRNAστο εμβόλιο θα αλλάξει το DNAμου) με το να καταστεί ο πληθυσμός κοινωνός με τον τρόπο λειτουργίας και τη χρησιμότητα των εμβολίων, καθώς και η οικοδόμηση γερών σχέσεων των πολιτών με τα συστήματα υγείας συνιστούν το κυριότερο όπλο για τη νίκη έναντι στη δυσπιστία. Ωστόσο αυτή είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.
 
4η ερώτηση: Ολοκλήρωσα τον εμβολιασμό μου. Και τώρα τι;
Με οδηγία του CDC(Kέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών των Η.Π.Α.) άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους πριν από τουλάχιστον 2 εβδομάδες από την έκθεση σε επιβεβαιωμένο κρούσμα (και τις 2 δόσεις) δεν είναι απαραίτητο να μπουν σε καραντίνα μετά από αυτή για τους επόμενους 3 μήνες. Ωστόσο τα ατομικά μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά, αποφυγή συναθροίσεων) κρίνεται απαραίτητο να ακολουθούνται απαρέγκλιτα και μετά τον εμβολιασμό λόγω των αναφερθέντων στην ερώτηση 2.
 
5η ερώτηση: Είναι τα εμβόλια αποτελεσματικά έναντι της βρετανικής και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης;
Τρέχοντα δεδομένα μας λένε ότι το εμβόλιο της Modernaείναι αποτελεσματικό έναντι της βρετανικής μετάλλαξης και, σε μικρότερο βαθμό, έναντι της νοτιοαφρικανικής. Μελέτη από το Ισραήλ λέει ότι το εμβόλιο τωνPfizer/BioNTechφαίνεται να είναι αποτελεσματικό έναντι της βρετανικής μετάλλαξης.
 
6η ερώτηση: Τι διάστημα μπορεί να μεσολαβήσει ανάμεσα στις 2 δόσεις εμβολιασμού? Μπορούμε να συνδυάσουμε μεταξύ τους τα εμβόλια;
Με σκοπό τη χορήγηση μιας τουλάχιστον δόσης του εμβολίου σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων η βρετανική κυβέρνηση εξέδωσε οδηγία σχετικά με τη μεσολάβηση 12 εβδομάδων ανάμεσα στις 2 δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTechκαι το CDCσυνέστησε ως μέγιστο διάστημα μεταξύ των 2 δόσεων τις 6 εβδομάδες. Οι καθυστερήσεις αυτές αντί των 3 και 4 εβδομάδων που ενδείκνυνται ως μεσοδιάστημα μεταξυ των εμβολιασμών με τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna αντίστοιχα,ενέχουν τον κίνδυνο δημιουργίας νέων μεταλλάξεωνλόγω μερικής μόνο προστασίας μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ανάμειξης μεταξύ των υπαρχόντων εμβολίων, αν και μια τέτοια πρακτική θα μπορούσε να είναι πολύ αποτελεσματική έναντι μεταλλάξεων ίσως. Προς το παρόν δεν ενδείκνυται.
 
7η ερώτηση: Κι αν κάνω μόνο τη μία δόσηmRNA εμβολίου;
Η πρακτική αυτή θα μπορούσε να έχει εφαρμογή μόνο σε άτομα με ιστορικό νόσου COVID 19 και μόνο με μέτρηση αντισωμάτων πριν τον εμβολιασμό σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Αυτά όμως προέρχονται από μικρές μελέτες, κάτι που αποτελεί στατιστικό μειονέκτημα και δε μας εγγυάται την εξάλειψη της πιθανότητας δημιουργίας νέων μεταλλάξεων, λόγω μη πλήρους προστασίας έναντι των στελεχών του ιού, με στόχο την επιβίωσή του. Προς το παρόν και για αυτά τα άτομα εφαρμόζονται οι ήδη υπάρχουσες οδηγίες για το σχήμα εμβολιασμού.
8η ερώτηση: Μέχρι πότε θα έχω ανοσία?
Είναι υπό έρευνα και ίσως χρειάζονται τακτικές επαναλήψεις του εμβολίου για τη διατήρηση της προστασίας
9η ερώτηση: Ο κορωναϊός ήρθε για να μείνει?
Είναι πολύ πιθανό το σενάριο μελλοντικά ο ιός να περιοριστεί σε συγκεκριμένες περιοχές μόνο παγκοσμίως ή να υπάρχουν εξάρσεις της νόσου COVID 19 μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες.
Ο κόσμος έχει αλλάξει τον τελευταίο χρόνο και ορισμένες πτυχές της ζωής μπορεί να παραμείνουν αλλαγμένες για πάντα. Η νόσος μπορεί να επαναλαμβάνεται εποχιακά, όπως άλλοι αναπνευστικοί ιοί, κυρίως η γρίπη. Επιπλέον, ένα σημαντικός αριθμός ασθενών με σύνδρομα μετά από νόσο COVID 19 θα βιώσουν διάφορους βαθμούς αναπηρίας και συμπτωμάτων για χρόνια. Έχοντας στο νου τον κίνδυνο μόλυνσης, θα είναι απαραίτητο για τους οργανισμούς δημόσιας υγείας και τηνκοινωνία να αναπτύξουν τρόπους για να συνεχιστούν με ασφάλεια βασικές δραστηριότητες. Κοινωνικές συγκεντρώσεις, αθλητικές εκδηλώσεις και άλλες κοινοτικές δραστηριότητες θα συνεχιστούν αναμφίβολα, αλλά ορισμένοι περιορισμοί θα συνεχιστούν να υφίστανται, ανάλογα με τα στοιχεία εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα, το ποσοστό των εμβολιασμένων και άλλους παράγοντες που θα πρέπει να παρακολουθούνται ενώ όλοι μας ταυτόχρονα, ως άτομα, θεσμοί και κυβερνήσεις θα πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας για να περιορίσουμε τον κίνδυνο.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Iacobucci G, Mahase E. Covid-19 vaccination: What’s the evidence for extending the dosing interval? JAMA. 2021;372:n18. doi:10.1136/bmj.n18