Πληροφορίες: 2103482333, Ιατρείο Επιφ/κής: 2103482420, Γραφείο Διαχείρισης Ασθενών: 2103482477.

Main menu

Ακουστικά Βαρηκοΐας

Μιχαήλ Δ. Τσούνης MD, PhD
Χειρουργός ΩΡΛ Ενηλίκων και Παίδων - Στρατιωτικός Ιατρός
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης
 

Ακουστικά Βαρηκοΐας

 

 

Το ακουστικό βαρηκοΐας είναι μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή που φοριέται μέσα ή πίσω από το αυτί. Η λειτουργία του είναι η ενίσχυση του ήχου, ώστε ένα άτομο με βαρηκοΐα να μπορεί να ακούσει, να επικοινωνήσει και να συμμετέχει στις καθημερινές δραστηριότητές του. Ένα ακουστικό μπορεί να βοηθήσει τόσο σε ήσυχα όσο και σε θορυβώδη περιβάλλοντα. Ωστόσο, μόλις 1 στους 5 ανθρώπους που θα επωφελούνταν από τη χρήση του, στην πραγματικότητα το φοράει.

Από τι αποτελείται ένα ακουστικό βαρηκοΐας;

Ένα ακουστικό βαρηκοΐας αποτελείται από 3 βασικά μέρη:

  • Μικρόφωνο: λαμβάνει τον ήχο από το περιβάλλον και το μετατρέπει σε ηλεκτρικά σήματα.
  • Ενισχυτής: αυξάνει την ένταση του ηλεκτρικού σήματος.
  • Ηχείο: στέλνει το σήμα στο αυτί.

Πώς μπορεί να με βοηθήσει ένα ακουστικό βαρηκοΐας;

Τα ακουστικά βαρηκοΐας χρησιμοποιούνται με σκοπό τη βελτίωση της ακοής και της κατανόησης της ομιλίας σε άτομα που πάσχουν από διάφορους τύπους βαρηκοΐας.

Η λειτουργία τους βασίζεται στην ενίσχυση της έντασης των ηχητικών κυμάτων που μπαίνουν στο αυτί. Το μεγάλο πλεονέκτημα των σύγχρονων ψηφιακών συσκευών είναι ότι η ενίσχυση αυτή γίνεται επιλεκτικά, ανάλογα με τις συχνότητες της ακοής οι οποίες έχουν υποστεί βλάβη και οι οποίες αποτυπώνονται στο ακοόγραμμα.

Πώς μπορώ να είμαι σίγουρος ότι χρειάζομαι ακουστικό βαρηκοΐας;

Αν πιστεύετε ότι δυσκολεύεστε να ακούσετε, θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν ειδικό ΩΡΛ, ο οποίος είναι ο πλέον κατάλληλος να σας απαντήσει. Ο ΩΡΛ θα ακολουθήσει τα εξής βήματα:

  • Θα πάρει ένα αναλυτικό ιστορικό για την εμφάνιση και την εξέλιξη της βαρηκοΐας.
  • Θα πραγματοποιήσει μια κλινική εξέταση, ώστε να διαπιστώσει ποιο τμήμα των αυτιών πάσχει. Σε περίπτωση που η βαρηκοΐα σας ευθύνεται σε αναστρέψιμους παράγοντες, όπως η κυψελίδα (κερί), τότε το ακουστικό δεν είναι απαραίτητο.
  • Θα διεξάγει τα απαραίτητα τεστ ακοής, για να εκτιμήσει το είδος και τη βαρύτητα της βαρηκοΐας.

Ανεξάρτητα από την αιτία της βαρηκοΐας, είναι πολύ σημαντικό η εξέταση από έναν ΩΡΛ να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Ποιες επιλογές ακουστικών βαρηκοΐας έχω;

Οι βασικότεροι τύποι των ακουστικών βαρηκοΐας είναι:

  • Οπισθοωτιαία (ΒΤΕ). Αποτελείται από το δέκτη που τοποθετείται πίσω από το αυτί και συνδέεται με έναν πομπό ο οποίος βρίσκεται μέσα στον ακουστικό πόρο. Το σήμα λαμβάνεται από το δέκτη και ο ήχος μεταφέρεται στο αυτί. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις ηλικίες και είναι κατάλληλα ακόμη και για τις πιο σοβαρές βαρηκοΐες. Στα πιο εξελιγμένα μοντέλα όλη η συσκευή είναι πίσω από το αυτί και στον πόρο εισέρχεται μόνο ένας στενός σωληνίσκος.
  • Ενδοωτικά (ΙΤΕ). Εφαρμόζουν εξ’ ολοκλήρου μέσα στο αυτί και χρησιμοποιούνται για ήπια έως σοβαρή βαρηκοΐα. Κάποιες από αυτές τις συσκευές διαθέτουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως μια βοηθητική αντένα (telecoil). Η αντένα αυτή διευκολύνει την ακρόαση από το τηλέφωνο, όπως επίσης και σε κάποιους εξωτερικούς χώρους. Συνήθως αποφεύγονται στα παιδιά, επειδή χρειάζεται συχνή αλλαγή του περιβλήματος λόγω της ανάπτυξης του αυτιού.
  • Ενδοκαναλικά (ITC/CIC). Εφαρμόζουν μέσα στον ακουστικό πόρο και είναι σχεδόν αθέατα λόγω της κατασκευής τους. Χρησιμοποιούνται για ήπια έως μέτρια απώλεια ακοής. Συνήθως αποφεύγονται στα παιδιά μικρής ηλικίας και στις σοβαρές περιπτώσεις βαρηκοΐας, καθώς το μικρό μέγεθός τους τα καθιστά πιο δύσχρηστα και περιορίζει την απόδοσή τους.

Ποιο ακουστικό βαρηκοΐας μου ταιριάζει καλύτερα;

Η καταλληλότητα του ακουστικού βαρηκοΐας θα εξαρτηθεί από το είδος και τη σοβαρότητα της απώλειας ακοής που έχετε. Αν έχετε βαρηκοΐα και στα δύο αυτιά, τότε καλύτερα να προμηθευτείτε δύο ακουστικά για να είναι πιο φυσικό το σήμα που φτάνει στον εγκέφαλο. Το καλύτερο ακουστικό για εσάς είναι εκείνο που ταιριάζει περισσότερο στις δικές σας επιθυμίες και τον τρόπο ζωής σας. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ αναλογικών και ψηφιακών. Τα αναλογικά είναι πιο οικονομικά, ενώ τα ψηφιακά επιτρέπουν πιο περίτεχνο και ακριβή προγραμματισμό.

Να θυμάστε πως θα πάρει κάποιο χρονικό διάστημα, για να συνηθίσετε το καινούριο ακουστικό σας. Δώστε στον εαυτό σας το χρόνο που χρειάζεται, ώστε να εξελιχθεί ομαλά η περίοδος προσαρμογής. Καλό θα ήταν να το φοράτε τακτικά και σε διαφορετικά περιβάλλοντα, προκειμένου να γίνει οικεία η παρουσία του.

επιστροφή στην κορυφή